Hjemmelavede skumfiduser

5 år tog det mig at tage mig sammen til at lave hjemmelavede skumfiduser. Det var 5 år for meget. De er ikke blot super gode, de er også rimeligt nemme.

Jeg valgte at starte ud med en opskrift uden æg og jeg tror ikke, at jeg når videre; resultatet lever 100% op til mine forventninger. Grundopskriften er fra Valdemarsro, men jeg har tilføjet små bidder af inspiration og trick fra alle mulige steder. 

Det er sjovt at lave hjemmelavet slik og rart at vide, hvad der er i. Små børn kan ikke lave skumfiduser alene pga den varme sukkersirup, men de kan helt sikkert være med og alene det at kigge på er sjovt. Det er næsten magi …

Ingredienser

– 12 blade husblas
– 400 gr. sukker
– 2 dl. væske
– 2 dl. flormelis
– 2 dl. kartoffelmel.

Tilbehør

– Sukkertermometer
– Røremaskine (Du kan godt bruge en håndmikser, men vær forberedt på, at det tager rimeligt lang tid)

Smagsvarianter

Vi har indtil videre afprøvet vanilje, hindbær og lakrids. 

Vanilje: vi brugte 2 spsk. vaniljesukker, som en del af de 400 gr. sukker i siruppen og tilsatte vaniljeessens i slutningen af piskningen.

 

 

Hindbær: Vi kogte en pose frosne hindbær op med lidt vand. Siede væsken gennem en si. Vi valgte at mase lidt af frugtkødet med. Efterfølgende supplerede vi med vand til 2 dl. og brugte væsken i siruppen.

Vi pyntede med frysetørrede hindbær. Det giver en fiskere smag, men er nok mest for voksne.

Lakrids: Vi tilsatte 3 spsk. lakridspulver ved slutningen af piskningen.

Vi pyntede halvdelen med mere lakrids og den anden halvdel med sort frugtfarve, som vi marmorerede.

Opskrift

Bland flormelis og kartoffelmel.

Smør eller spray en form med lidt olie. Brug en si til at drysse formen med blandingen af flormelis og kartoffelmel og sørg for at alle flader er dækkede. Læg ekstra tykt lag i bunden

Husblassen lægges i vand.

Sukker og væske varmes op til 118 grader.

Husblas vrides tør for vand og opløses i væsken. Lad væsken køle lidt ned (ca. 100 grader).

Hæld væsken med den opløste husblas i en røreskål, der kan tåle varme. Start med at piske ved lav hastighed, så den varme væske ikke sprutter, men sæt relativt hurtigt op til højeste hastighed. Pisk indtil du har en luftig og lys masse. Det tager mellem 5 og 15 min. og afhænger af, hvor varm væsken var, da piskningen startede.

Hæld massen hurtigt i den forberedte form. Det skal gå hurtigt for den stivner rigtigt hurtigt (jo længere den er pisket, jo hurtigere stivner den).

Lad massen stivne helt. Den er meget svær at skære før den er helt sat og kold.

Når massen er stivnet kan den skæres med en skarp kniv eller klippes med en saks (det hjælper lidt at smøre kniven eller saksen med lidt smagsneutral olie).

Vend stykkerne i blandingen af flormelis og kartoffelmel. De skal dækkes på alle sider. Ryst så stykkerne i en si, så de kun er dækket af et tyndt lag.

De færdige skumfiduser opbevares i en dåse eller plastikboks. 

Tip:

Jo længere piskning, jo luftigere, jo hurtigere stivner massen. Vores første forsøg endte som en stor klump (men det smagte godt alligevel, den var bare sværere at skære ud). De næste har lært os at spotte det rigtige tidspunkt, men vi ender stadigt med relativt meget, der bliver i skålen.